2017. november 17., péntek

Körömvirág


Összetevők:
148g kakaóvaj
305g kókusz olaj (C24, nem hidrogénezett)
30g ricinus olaj (patikai)
300g shea vaj (finomított)
10g méhviasz
164g olívaolaj

43 g mandula olaj

folyadék: 330g körömvirág főzet
NaOH: 140,09 (pehely) - Mosó Mami féle

Narancs illóolaj: 10 ml - Aromax

Nem volt elég olíva olajom (meglepő! :) itthon, így gondoltam kipótlom az újonnan beszerzett mandula olajjal. Ráadásul a szappan kalkulátorom sem működött rendesen a gépen, mert nem mutatja az információs modult, ami viszont igencsak fontos lenne, így csak reménykedtem, hogy a mandula olaj - bár nem sok, de - nem fogja eltolni nagyon a korábbi számításaimat.

Egy bébiételes dobozba töltöttem a kész szappant, és már a letakarás után - kíváncsiskodva meglestem - láttam hogy megrepedt a közepe. Nem estem kétségbe, saját felhasználásra készül a szappan, max kicsit kevésbé lesz szép. De aztán elkezdte ezt a folyamatot:


Na ekkor kezdtem meglepődni, és mielőtt még a gejzírem felrobban, gyorsan felkerestem Katát, akitől a szappankészítést tanultam, hogy mégis mi történik? 
Megnyugtatott, hogy ez "normális" folyamat, várjak másnapig, addigra megnyugszik a szappan. És így is lett. A barna brownie belső szépen vissza világosodott és a furán puha állaga is normalizálódott. Két nap után szépen fel tudtam szeletelni. :)

A szappan pH értéke: 7
(Minden házi szappan kémhatása lúgos, mert a szappan csak ebben a közegben működik.)

Készült: 2017.11.12.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése