305g kókusz olaj
(C24, nem hidrogénezett)
30g ricinus olaj
(patikai)
300g shea vaj
(finomított)
10g méhviasz
164g olívaolaj
43 g mandula
olaj
folyadék: 330g körömvirág főzet
NaOH: 140,09 (pehely) - Mosó Mami féle
Narancs illóolaj: 10 ml - Aromax
Narancs illóolaj: 10 ml - Aromax
Nem volt elég olíva olajom (meglepő! :) itthon, így gondoltam kipótlom az újonnan beszerzett mandula olajjal. Ráadásul a szappan kalkulátorom sem működött rendesen a gépen, mert nem mutatja az információs modult, ami viszont igencsak fontos lenne, így csak reménykedtem, hogy a mandula olaj - bár nem sok, de - nem fogja eltolni nagyon a korábbi számításaimat.
Egy bébiételes dobozba töltöttem a kész szappant, és már a letakarás után - kíváncsiskodva meglestem - láttam hogy megrepedt a közepe. Nem estem kétségbe, saját felhasználásra készül a szappan, max kicsit kevésbé lesz szép. De aztán elkezdte ezt a folyamatot:
Na ekkor kezdtem meglepődni, és mielőtt még a gejzírem felrobban, gyorsan felkerestem Katát, akitől a szappankészítést tanultam, hogy mégis mi történik?
Megnyugtatott, hogy ez "normális" folyamat, várjak másnapig, addigra megnyugszik a szappan. És így is lett. A barna brownie belső szépen vissza világosodott és a furán puha állaga is normalizálódott. Két nap után szépen fel tudtam szeletelni. :)
A szappan pH értéke: 7
(Minden házi szappan kémhatása lúgos, mert a szappan csak ebben a közegben működik.)
A szappan pH értéke: 7
(Minden házi szappan kémhatása lúgos, mert a szappan csak ebben a közegben működik.)
Készült: 2017.11.12.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése